دندانپزشکی dental 86

دندانپزشکی  dentistry86

درباره :
صفحه نخست
تماس با نویسنده
آرشیو وبلاگ
پروفایل
ایمیل مدیر وبلاگ


مطالب اخیر
پنجشنبه ۱٩ امرداد ۱۳٩۱
بهداشت ضعیف دهان و دندان باعث خسارات مالی و اقتصادی به جامعه میشود. Poor Oral
مولکول ما ۳۲ دندان داریم مولکول مقاوم ساز دندان ها در برابرپوسیدگی و کشنده باکت
نواقص و آسیبهای به سر، دهان ممکن است در آینده بتوان با سلول های بنیادی تراپی در
راهکار ساده برای رفع بوی بددهان Home Remedies for Bad Breath(Halitosis)
بیماری پریودنتال : تداوم تخریب Periodontal Disease: The Sequence of Destruction
کاهش وزن در سلامتی لثه Health Of Gums Improves With Weight Loss
بیماری پریودنتال افراد مسن را در معرض خطر مشکلات کلیوی قرار می دهدl
Images of Modern street dentistryعکس/دندانپزشکی در خیابان+13
مرد 45 ساله با درد شدید و فشار در سمت راست صورتش extreme pain and pressure on th

نویسنده



دسته بندی موضوعی
 
آرشیو
۱۳٩۱/٥/۱٤
۱۳٩٠/۱٢/۱۳
۱۳٩٠/۱۱/۱
۱۳٩٠/۸/٢۱
۱۳٩٠/۸/۱٤
۱۳٩٠/۸/٧
۱۳٩٠/٧/۳٠
۱۳٩٠/٧/٢۳
۱۳٩٠/٧/۱٦
۱۳٩٠/٧/٩
۱۳٩٠/٦/۱٩
۱۳٩٠/٢/۳
۱۳٩٠/۱/٢٧
۱۳۸٩/۱۱/٩
۱۳۸٩/۱۱/٢
۱۳۸٩/۱٠/۱۸
۱۳۸٩/۱٠/۱۱
۱۳۸٩/۸/٢٩
۱۳۸٩/۸/۱٥
۱۳۸٩/٧/۱٧
۱۳۸٩/٦/٢٠
۱۳۸٩/٥/۳٠
۱۳۸٩/٥/٢۳
۱۳۸٩/٤/۱٢
۱۳۸٩/۳/٢٩
۱۳۸٩/۳/٢٢
۱۳۸٩/۳/۱٥
۱۳۸٩/۳/۱
۱۳۸٩/۱/٢۸
۱۳۸٩/۱/٢۱
۱۳۸۸/٩/٧
۱۳۸۸/۸/۳٠
۱۳۸۸/۸/٢۳
۱۳۸۸/۸/۱٦
۱۳۸۸/۸/٩
۱۳۸۸/٧/۱۸
۱۳۸۸/٧/۱۱
۱۳۸۸/٦/٢۸
۱۳۸۸/٥/۳۱
۱۳۸۸/٥/۱٧
۱۳۸۸/٥/۱٠
۱۳۸۸/٤/٢٠
۱۳۸۸/٤/۱۳
۱۳۸۸/۳/۳٠
۱۳۸۸/۳/٢۳
۱۳۸۸/۳/۱٦


دوستان
American Student Dental Association
IADS | International Association of Dental Students
News | IADS | International Association of Dental Students
South Asian Medical-Dental Association (SAMDA)
Student National Dental Association
The European Dental Students Association (EDSA
دندانپزشکی
ليست وبلاگ ها
قالب وبلاگ
اخبار ايران
اخبار ict
تفريحات اينترنتي
تالارهاي گفتگو
خرید اینترنتی
طراحی وب

وبلاگ فارسی


بهترین وبلاگ
،کد آهنگ،تصاویر گیف،مطالب متنوع




نقش تغذیه در پوسیدگی دندان

 

پوسیدگی را یج ترین و دامنگیرترین و شایعترین بیماری ومشکلات دهان ودندان بشر است که ؛ بیش از 99 درصد افرادرا به بیماری پوسیدگی های دندانی مبتلا می شوند و تنها محدود افراد هستند که در طول عمر خود دچار پوسیدگی دندان شاید نشوند.وکسانی میتواند از این بیماری در امان باشند که حداقل دندانهایشان را روزی دو بار مسواک بزنند و در کنترل غذا ورعایت تغذیه مراقب یاشند ویا بزبان ساده تر با داشتن یک تغذیه مناسب هرگز دندانهایمان فاسد نمی شود ( تغذیه مناسب به مفهوم داشتن رژیم غذائی متعادلی است که بدن شما برای سلامتی به آن نیاز دارد. روزانه با صرف غذا ،بافتهای مختلف بدن ساخته وترمیم می شوند اگر موادغذایی کمتر از مقدار مورد نیاز به بدن برسد ، در این صورت بدن مقاومت کمتری در برابر عفونتهای دهان خواهد داشت .کمبود کلسیم ، فسفر وفلوئور در رژیم غذایی کودکان می تواند موجب نامرتب شدن و سستی دندانها شود .رابنمایند یک رژیم غذایی متعادل شامل موارد زیر است :

- مقداری کربوهیدرات
- اسیدهای چرب لازم ( موجود در چربیها )
- آمینو اسیدهای ضروری ( موجود در پروتئینها)
- پانزده نوع ویتامین
- در حدود 25 ماده معدنی
- آب
هرزمانیکه در رابطه تغذیه با سلامت دندانها صبحت میشود باید دو موضوع را بطور جدااز هم مد نظر قرار داد یکی در زمانیکه دندانها در حال تشکیل شدن هستند و دیگری زمانی است که دندانها در دهان بیرون آمده‌اند و غذاهای مختلف مستقیماً روی مینا قرار گرفته و تأثیر می‌گذارند.در ایجاد و شیوع بیماری‌های پوسیدگی دندان‌ها و لثه عوامل متعددی دخالت دارند که به طول کلی میتوان به دو دسته عوامل ارثی و عوامل محیطی (اکتسابی) طبقه‌بندی نمود.. عوامل ارثی به صورت مستقیم ممکن است در تغییر کیفیت و به صورت غیر مستقیم زمینه را مستعد سازد که بیماری‌های لثه و پوسیدگی دندان افزایش یابد. عوامل محیطی و اکتسابی همانند استرس، تغییر رژیم غذایی سخت و نرم، استفاده از مواد غذایی غیرطبیعی، درمان‌های ناقص دندانپزشکی، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، افزایش میانگین طول عمر انسان، بالا رفتن سن حاملگی در زنان، افزایش بیماری‌های تمدن مثل دیابت نیز می‌تواند در میزان شیوع بیماری‌های لثه و پوسیدگی نقش داشته باشد. پوسیدگی های دندانی به طورمستقیم بستگی بمیزان مراقبتهای بهداشتی از دهان ودندان و، عادتهای غذایی ، ،وجود فلوراید در آب وخمیر دندان و..... دارد .علاوه براین توارث نیز نقش مهمی را در پوسیدگی دندان ایفا می کند .در یک دهان تمیز ، بلافاصله پس از مسواک زدن یک لایه پوششی نازک میکروسکوبی که منشاء آن پروتئینهای موجود در بزاق می باشد ، بر روی دندانها ایجاد می شود .بلافاصله پس از ایجاد این لایه ، میکروارگانیسمها روی آن می چسبند و برروی دندان ایجاد پلاک می نمایند . پلاک میکروبی لایه بی رنگ و نازکی از میکروبهای دهان همراه با پروتئینهای بزاق است که محکم به سطوح دندانهای ما می چسبد و این لایه میکربی ظاهراً با تجزیه مواد قندی و نشاسته¬ای و تبدیل آن به اسید فرآورده¬های دیگر میکروبی شروع به تخریب دندان و لثه می نماید.در این مرحله، pH دهان حدود 6.2 تا7.0 است . اگر pH دهان به زیر 5.5 برسد ، مینای دندان قسمتی از مواد معدنی خود را از دست می دهد و آمادگی برای شکسته شدن پیدا می کند .اگر pH خیلی پائین بیاید ، حتی مغز دندان که درون لثه مستقر است ،دچار آسیب می شود . پلاک میکربی مهمترین عامل بیماریهای دندان و لثه بوده و هدف از بهداشت دهان در واقع برداشتن این لایه میکربی از تمام سطوح دندانهاست". پلاک میکروبی چند ساعت پس از مسواک زدن دوباره تشکیل می گردد زیرا دهان هیچگاه از میکروبهای موجود در آن استریل نمی باشد. در دهان ما متجاوز از شصت نوع میکرب زندگی میکند. عواملی را که سبب اسیدی شدن محیط دهان می گردد شناسایی و آنها را حذف نمود. مثلا افرادی که از مواد اسیدی مثل لیمو، سرکه و ترشیجات زیاد استفاده می‌کنند می بایست مقدار و تعداد دفعات مصرف مواد اسیدی را کم کنند و پس از مصرف با آب معمولی دهان و دندان ها را شستشو دهند و چند ساعت مسواک نزنند. بنابراین چهار عامل؛ دندان، مواد غذایی، باکتری و زمان که مواد غذایی در دهان توسط باکتری ها به اسید تبدیل می شوند و سبب تخریب دندان ها می گردند مهم است ولی از طریق رعایت بهداشت و کاهش زمان مجاورت مواد غذایی با دندان ها و تخریب آنها توسط باکتری ها، مانع از ادامه تخریب دندان ها خواهیم شد. بنابراین عدم استفاده از تنقلات در بین غذاهای اصلی، کمتر مصرف نمودن مواد اسیدی و کاهش تعداد دفعات مصرف در جلوگیری از پوسیدگی دندان ها مفید می‌باشد.
شما با مسواک زدن مرتب، بطور مکرر و مداوم این لایه میکربی را از سطوح دندانهای خود پاک کرده و با ضخیم¬تر شدن و کهنه شدن این لایه میکربی مبارزه می¬کنید. چنانچه عمر این لایه میکربی که از این به بعد آنرا پلاک میکربی می نامیم از 48 ساعت تجاوز کند قادر به جذب کلسیم موجود در بزاق می باشد. با رسوب کلسیم پس از یک هفته پلاک میکربی آهکی و کلسیغیه شده و اصطلاحاً جرم دندانی تشکیل گردد. جرم دندانی یک تودۀ سخت و آهکی و مملو از میکربها است که به سختی به سطح دندانها چسبیده و قادر به تخریب سطح زیرین خود می باشد. جرم دندانی باید توسط دندانپزشک از سطح دندانها پاک گردد زیرا با مسواک زدن کنده نمی شود.
 خوردن غذا های شیرین به علت وجود قندهای هیدروکربنی در داخل ساختار خود می تواند تحت تاثیر آنزیمهای موجود در بزاق تولید اسید کرده و pH دهان را پایین بیاورد که اصطلاحا“ به این گونه موادقندی ، کربو هید راتهای قابل تخمیر گفته می شود .علاوه بر تاثیر آنزیمها بر کربوهیدراتها ، باکتریها ی موجود در دها ن نیز به مواد قندی علاقه داشته ونتیجتا“‌فعالیت آنها نیز تولید اسید را دو چندان می کند، تولید اسید بیشتر یعنی فساد سریعتر دندان .پس از تشکیل پلاک میکربی بر روی سطح دندانها، میکربها شروع به ایجاد اسید و ترشحاتی می کنند که باعث کاهش میزان کلسیم دندان و تخریب آن می گردد. با کاهش میزان کلسیم دندان، از میزان استحکام و آهکی بودن دندان کاسته شده و دندان تغییر رنگ می دهد که اصطلاحاً آنرا پوسیدگی می نامیم. پس پوسیدگی (که هنوز بعضی آنرا "کرم خوردگی" می نامند) عبارت است از:نرم شدن و از بین رفتن نقاطی از دندان که تحت تاثیر فرآورده ها و ترشحات پلاک میکربی قرار گرفته است.این پوسیدگی وقتی از مینا بگذرد و به عاج برسد دردهای خفیف یا متوسطی بوجود می آورد: درد با خوردن مواد سرد یا گرم و شیرینی، درد در هنگام جویدن که پس از چند دقیقه بر طرف می شود و با وجود نقاط تیره رنگ بدون درد از علائم پوسیدگی است.عامل پوسیدگی همانا میکربها هستند و پوسیدگی یک بیماری عفونی است. در صورت عدم معالجه پوسیدگی تا عصب دندان ادامه یافته و دندان چرکی می شود. سهل انگاری در درمان ریشه¬های چرکی می تواند منجر به از دست دادن دندان عفونتهای شدید استخوان فک، آبسه، عفونت صورت و ناراحتی قلبی می شود. مصرف مواد قندی بخصوص به دفعات متعدد و غلظت زیاد (قدرت چسبندگی بیشتر به دندان) سبب بیشتر شدن پوسیدگی می گردد.مثلاً اگر در یک لیوان شربت 50 گرم قند وجود داشته باشد ضرر آن خیلی کمتر از 50 گرم قندی است که در ده عدد آبنات یا شکلات و شیرینهای چسبنده وجود دارد، زیرا شربت مایع بوده و چسبندگی کمتری دارد و یکباره نیز نوشیده می شود ولی 10 عدد آبنات حداقل یکساعت در دهان باقی مانده و زمان کافی به میکربها برای تبدیل قند به اسید را می دهد.بر خلاف تصور مردم فقط قند و شکر و شیرینی، مواد قندی نیستند بلکه نشاسته¬ای مثل نان، برنج و غیره... نیز بوسیله میکربها قابل تجزیه شدن بوده به اسید تبدیل می گردد..برای اینکه میکربها بتوانند در مجاورت دندان قند را به اسید تبدیل کنند و سبب ایجاد پوسیدگی شوند به زمان کافی احتیاج دارند و در صورتی که این زمان به میکربها داده نشود به هیچ وجه قادر به ایجاد پوسیدگی نیستند. پس افرادی که عادت به تمیز نگاه داشتن محیط دندان خود بلافاصله پس از صرف غذا دارند سبب می شوند که میکربها فرصت کافی برای تولید اسید نداشته باشند و در نتیجه دچار پوسیدگی نمی شوند.وقتی رابطه تغذیه با سلامت دندانها را مورد بحث قرار می‌دهیم بهتر است دو مطلب را جداگانه در نظر بگیریم یکی موقعی که دندانها در حال تشکیل شدن هستند (که مسلماً هرچه بهتر تشکیل شوند مقاوم‌ترند) و دیگری زمانی است که دندانها در دهان بیرون آمده‌اند و غذاهای مختلف مستقیماً روی مینا قرار گرفته و تأثیر می‌گذارند.
پروتئین‌ها کمبود پروتئین در موقع تشکیل دندان حیوانات باعث ضعیف شدن دندان و بالاخره زیاد شدن پوسیدگی می‌شود ولی تا کنون در انسان ثابت نشده است پروتئین‌ها هم احتمالاً ضد پوسیدگی هستند پروتئین شیر وقتی روی مینا قرار بگیرد میزان حل شدن مینا کمتر می‌شود.
ویتامین‌ها کمبود ویتامین D سبب را شیتیسم می‌شود و به هم خوردن نسبت کلسیم و فسفر در غذا اثر سوئی بر تشکیل دندانها دارد سپس نیاز نیست که فقط مقدار کلسیم را افزایش داد بلکه می‌بایست نسبت مقدار کلسیم به فسفر را در غذا در نظر گرفت.
ویتامین B6: احتمالاً خاصیت ضد پوسیدگی دارد.-تحقیقات نشان داده است که وجود ویتامین A وC و فسفات‌ها در غذا سبب حفاظت بیشتر از دندانها در کودکان شده است.
مواد قندی:-یکی از مهمترین عوامل ایجاد پوسیدگی دندانی مواد قندی می باشند . میکروبهای موجود در داخل دهان مواد قندی را تجزیه کرده و تولید اسید می نمایند که اسید حاصله مواد معدنی مینای دندان را تخریب نموده و باعث ایجاد پوسیدگی میگردند.هر چه زمان تماس مواد قندی با محیط دهان بیشتر باشد تخریب بیشتری صورت می گیرد بنابراین مواد شیرین چسبنده نظیر شکلات ، تافی اثرات تخریبی بیشتری دارند .قدرت ایجاد پوسیدگی در هر غذایی مربوط به میزان و نوع مواد قندی موجود در آن است تمام مواد قندی بوسیله پلاک‌های میکروبی دندان ؟؟؟ شده و به اسید تبدیل می‌شوند از بین همه مواد قندی، قند و شکر معمولی بیشترین عامل پوسیدگی هستند عسل هم بشدت ایجاد پوسیدگی می‌کند، قابل ذکر است که شیرینی میوه در عرض 5 دقیقه از دهان پاک می شود در حالی که شیرینی موادی مثل تافی، کارامل و شکلات 15 تا 20 دقیقه و گاهی در مورد آدامس تا 40 دقیقه بیشتر باقی می‌ماند پس ساده‌ترین روش پیشگیری کنترل این مواد، مسواک زدن، شستن دهان با آب و کم مصرف کردن است.
چربی‌ها:-به نظر می‌رسد چربی‌ها از ایجاد پوسیدگی جلوگیری می‌کنند ولی مقدار و چگونگی هنوز مشخص نشده است.
میوه‌های تازه و خشک شده:-شیرینی موجود در میوه تازه نمی‌تواند پوسیدگی‌زا باشدو به خصوص به علت قوام میوه تازه که دارای فیبر است موقع جویدن، دندان را پاک می‌کند و ترشح بیشتر بزاق نیز در موقع خوردن میوه برای دندان مفید است.میوه‌های خشک شده به نسبت بیشتری شکر دارند و هم چسبیده هستند. مانند کشمش- خرما- انجیر خشک که می‌تواند سبب پوسیدگی شوند.
آب میوه‌ها:-شربت‌های طبیعی و نوشابه‌های شیرین به علت داشتن شکر برای دندان مضر می‌باشد ولی وجود بعضی مواد معدنی و ویتامین‌ها در شربت دلیل بر بی‌ضرر بودن آنها برای دندان نیست، غالباً مشاهده می‌شودمادران مقداری آب سیب را در شیشه ریخته و به بچه‌های خود می دهند که به علت قند موجود در آن و حالت اسیدی آب سیب به شدت دندانهای پیشین را پوسیده می‌کند.
آدامس:-جویدن آدامس سبب تحریک ترشح بزاق و در نتیجه بالا رفتن PII پلاک می‌شود که مفید است ولی اگر آدامس شیرین باشد سبب اسیدی شدن بزاق و ایجاد پوسیدگی می‌شود.
شیر-شیر برای بدن انسان مفید است ولی اگر بی‌رویه و یا شیرین استفاده شود سبب پوسیدگی دندان می‌شود. مادرانی که شبها در هر وقت و هر ساعت به کودکان خود شیر می‌دهند یا بچه‌هایی که از شیشه شیر، شیر می‌خورند و مقداری هم به شیرشان شکر اضافه می‌شود غالباً خیلی زود دچار پوسیدگی‌های شدید و سریع می‌شود و اغلب دیده می‌شود که به این کودکان آب میوه یا چای شیرین، آب قند و آب نبات و بیسکوئیت حل شده در چای داده می‌شود که باعث افزایش میزان پوسیدگی دندانها می‌شود. گاهی اوقات خانواده‌ها برای اینکه کودکان از شیر استفاده کنند به آن کاکائو قند و یا عسل اضافه می‌کنند که نه تنها نفعی به کودکان نمی‌رساند بلکه باعث خرابی دندانها نیز می‌شود.
پنیر:-شکی نیست که پنیر ایجاد پوسیدگی نمی‌کند و شاید هم از ایجاد پوسیدگی جلوگیری کند که این خاصیت به علت وجود کلسیم و فسفر می‌باشد که این مواد معدنی در کنار مینای دندان قرار گیرد. در پایان شایان ذکر است که نمی‌توانیم مواد قندی را از رژیم غذایی حذف کنیم ولی می‌توانیم زمان مصرف، نوع مواد و میزان آن را کنترل کرده و با رعایت بهداشت دهان و دندان میزان پوسیدگی زایی این مواد را به حداقل رساند.

...